Maker van ‘Kunst’, ‘Stoere Broer’ en ‘NEE’

Tessa Friedrich

Tessa Friedrich is al vanaf 2015 onderdeel van Onder het Buro. Ze speelde de voorstelling ‘Stoere Broer’ en ‘NEE’. Daarnaast speelt en maakte het concept van ‘KUNST’. Als nieuwe maker kreeg zij bij Onder het Buro de kans om zich te ontwikkelen als jeugdtheatermaker.

Hoe was het om voor het eerst een voorstelling voor peuters te maken? 

Het was erg spannend! We hadden geen idee wat ze leuk zouden vinden of wat ze aan zou spreken. Olivier en ik hadden al veel samen gedaan op de toneelschool, maar dit was voor ons allebei totaal nieuw. Het was erg fijn toen we wat materiaal konden testen op een kinderdagverblijf. We merkte wat wel of niet werkte en waar de kinderen van aangingen, dat waren dan meestal totaal andere dingen die we in eerste instantie bedacht hadden! Op deze manier konden we verder zoeken in het materiaal waarvan we merkten dat de kinderen het leuk vonden. Bij Stoere broer hebben we het ook zwaar gehad tijdens het repetitie-proces, omdat we het spannend vonden of de voorstelling wel zou werken. Toen we eenmaal gingen spelen en doorhadden hoe leuk de kinderen het vonden en hoe erg ze met het verhaal meegingen kregen we meer zelfvertrouwen! Hierdoor was het maken van NEE! veel relaxter en waren we meer ontspannen.

Hoe ben je als maker gegroeid door het spelen voor deze doelgroep? Wat heb je over jezelf als maker ontdekt? 

Ik denk dat ik nog gevoeliger ben geworden voor het aanvoelen wat het publiek nodig heeft. Die kleintjes houden zich in tegenstelling tot volwassenen nog niet aan de normale ‘wetten’ die in het theater gelden. Het maakt niet uit of ze boos, verdrietig, bang of enthousiast zijn, ze laten het merken! Hierdoor bepaal je vanaf moment één hoe je ze in het verhaal mee gaat nemen. Als maker voor deze doelgroep heb ik ontdekt dat ik het fijn vind om te werken met een regisseur. Milan houdt het overzicht en geeft ons het vertrouwen dat wat we doen werkt. Hierdoor durf ik meer vrijheid te nemen om dingen uit te proberen!

Wat heb je in zakelijk oogpunt geleerd door de voorstelling? 

Dat er budget nodig is om een veilige werksfeer te creëren. Het was fantastisch dat we bij Stoere Broer de kans kregen om iets te maken voor peuters. Het was echter onze eerste keer voor deze doelgroep en daardoor hadden we meer tijd nodig dan in eerste instantie was ingepland. Ook hadden we geen subsidie aangevraagd en was het budget dus erg klein. Je merkt dan dat je met alle liefde en energie werkt, maar je ondertussen veel stress ervaart omdat je moet eten en je huur moet betalen. Je moet dan overdag repeteren en ’s avonds achter de bar staan. Dit maakt het repetitieproces onoverzichtelijk. Natuurlijk is het achteraf het dubbel en dwars waard geweest, omdat we hierdoor de mogelijkheid hebben gecreëerd voor een langere samenwerking bij Onder het Buro. Bij NEE! kregen we goed betaald en hoefden we geen side job te hebben. Hierdoor konden we gefocust werken zonder afleidende factoren!

Wat ik ook heb geleerd is wat het inhoudt om een team te zijn en hoe we de taken verdelen op een speeldag. Wie heeft contact met de technicus, wie regelt het busje met decor en hoe verhouden we ons tegenover de opdrachtgevers? Dat is allemaal erg leuk!

Heeft de samenwerking met Onder het Buro bijgedragen aan je ontwikkeling als jeugdtheatermaker, zo ja, hoe? 

Zeker! Ze hebben ons vertrouwen en de vrijheid gegeven zodat we iets konden maken wat wíj wilden maken! Tegelijkertijd staan ze voor ons klaar met alle vragen waarmee we zitten. Dit geeft enorm veel steun! Ook doordat we twee voorstellingen bij Onder het Buro hebben mogen maken is er echt kans voor ontwikkeling. We kunnen de processen vergelijken, waardoor we meer kunnen leren en groeien. Als maker krijgen we dus echt de kans om verschillende dingen uit te proberen. Stoere Broer en NEE! zijn twee totaal verschillende voorstellingen met verschillende speelkwaliteiten die allebei werken voor dit jonge publiek. Dit hadden wij niet kunnen weten als we niet de kans hadden gekregen om maar liefst twee voorstellingen te maken!

Wat ik ook erg leuk vind aan Onder het Buro is dat je kennis maakt met alle andere gezelschappen die bij Buro Bannink zitten. Je ontmoet elkaar en kunt elkaars werk op de presentatiedagen zien. Dit verruimt je blik en is ontzettend leuk! Dit creëert kansen op uitwisseling en dus ontwikkeling.

Welke ambities heb je voor de toekomst als jeugdtheatermaker of daarbuiten? Heeft Onder het Buro bijgedragen aan het ontdekken van deze ambities? 

Ik hoop dat we de voorstellingen Stoere Broer en NEE! nog vaak mogen spelen. Ook lijkt het me erg leuk om een nieuwe voorstelling voor deze doelgroep te maken, maar hoe of wat dat weet ik nog niet precies. Verder kijk ik erg uit naar het maken en spelen van de 6+-voorstelling ‘Groezel of Grijsje, het levende Radijsje’ bij Abattoir Fermé. Met mijn eigen collectief DAS LEMNISCAAT maken we ook plannen voor de toekomst en dat is allemaal erg leuk! Wat ik heb geleerd in de maakprocessen bij Onder het Buro en tijdens het spelen van de voorstellingen neem ik mee naar alles wat ik hierna nog ga doen.