Waan je in een walgelijke wereld

Achter de schermen bij de Vreselijk Vieze Voorstelling

Van spinazie tot schimmels en van broccoli tot beenhaar, in de Vreselijk Vieze Voorstelling is niks te gek! Acteurs Dennie en Sabrina maken zich klaar voor een spannend sprookje over een moedige held die zich dapper door een walgelijke wereld manoeuvreert. Na een uitgebreide voorbereiding waarin de acteurs en het publiek zich zo schoon mogelijk maken en alle theaterregels nog even doornemen, waant iedereen zich in een wereld van kakkerlakken, naaktslakken, pleeborstels en heel veel bacteriën. 

Milan Boele van Hensbroek maakt brutale voorstellingen met een filosofische onderlaag. Het publiek is niet slechts toeschouwer, maar maakt deel uit van de theaterervaring. Dennie Lukkezen is acteur en maker, en staat samen met Sabrina op het podium in de Vreselijk Vieze Voorstelling. Wij spraken met de twee mannen over de smerigste dingen en leukste scenes.

Milan, hoe ben je op het idee gekomen om deze voorstelling te maken?

Milan: “Ik vond het leuk om iets te verzinnen wat kinderen spannend vinden. Vieze dingen zijn voor kinderen heel spannend, omdat het tegen de regels ingaat. We leren kinderen dat niet alles opgepakt of aangeraakt mag worden omdat het vies is. Maar wanneer kinderen 6 jaar oud zijn, zijn ze heel goed in staat om zelf te beoordelen of iets vies is. Ze zijn dan eigenlijk voor het eerst in staat om hun eigen regels vorm te geven, afhankelijk van wat zij belangrijk vinden. Ze beginnen met het creëren van hun eigen regels en grenzen.”

“Als maker is Milan volledig toegewijd, doordacht en serieus. Voorstellingen maken voor peuters en kleuters vraagt om net zoveel denkwerk en analyse als elke andere doelgroep. Zodat de voorstellingen daarna luchtig, speels en dynamisch zijn, maar met de echte inhoud en met een gelaagdheid die niet misstaan in volwassen theater. Milans liefde voor het vak jeugdtheater sijpelt in de voorstelling door. Zijn leerschool bij René Geerlings als vaste speler bij Bonte Hond is voelbaar. Een prachtige mix van abstractie, absurditeit, toegankelijkheid en heel veel plezier.”

Karin Bannink

“Het knappe aan De vreselijk vieze voorstelling is dat zowel jong als oud nergens het spoor bijster raakt, hoeveel afslagen het verhaal ook maakt.”

De Theaterkrant
Wat is het smerigste wat jullie tijdens het repetitie proces hebt moeten doen, of wat er bedacht is?

Dennie: “Vlak voor de voorstelling spuit ik een van de vieste geurtjes ter wereld op een oude champignon. Soms komt het per ongeluk op m’n hand en loop ik de rest van de dag met die lucht rond.. Bah!”

Milan: “Ik heb zelf een boterfobie. Dat vind ik het meest walgelijke wat er bestaat. Het allervieste wat ik heb gedaan is een hele hoop boter kopen in de supermarkt en de acteurs hebben dit vervolgens over elkaar heen gesmeerd voor de fotoshoot.”

Vinden jullie na het repeteren van de voorstelling dingen nu veel viezer of juist minder vies? Hoe komt dat?

Dennie: “We hebben zoveel vieze dingen gezien dat de meeste ‘vieze’ dingen nu hartstikke meevallen.”

Milan: “Ik kijk inderdaad wat minder verrast op als iemand vlekken in zijn of haar kleding heeft.”

Wat vinden jullie de grappigste scene uit de voorstelling?

Dennie: “Ik heb in de repetities vaak de slappe lach gehad tijdens het uitleggen van de absurde theaterregels. Volgens Sabrina iets té vaak…”

Milan: “‘Theaterrrrrrregelsssss’. Nee wacht, ‘de naaktslak’, – nee wacht – ‘trol fleur’…- nee ik kan niet kiezen. Sorry.”

Dennie, wat vind je het leukste/grappigste/uitdagends/gezelligs aan je medespeler?

Dennie: “We spelen een scène waarin Sabrina een smerige, rochelende ober speelt. Ze is daar zo grappig dat ik het soms bijna niet meer hou!”

En doet je medespeler ook wel eens vies/stom zonder dat hij zij het door heeft?

Dennie: “Sowieso. Voor de goede sfeer kan ik daar nu niet verder over uitweiden.”

En om af te sluiten: wat vinden jullie super lekker of fijn wat anderen misschien heel vies vinden?

Milan: “Oei, moeilijk. Misschien niet een heel bevredigend antwoord maar ik vind tortellini (met kaasvulling) zonder saus lekker.”

Dennie: “Smeerkaas. Smaakt nergens naar natuurlijk, maar doet me zo lekker aan vroeger denken.”

Lees meer over de maker en de voorstelling en bekijk de speellijst!