Een interview met theatermaakster Lotte Middendorp

Hoe maak je een voorstelling?

Lotte Middendorp is al vanaf 2015 onderdeel van Onder het Buro. Ze speelde de voorstelling ‘Nog Lang niet Moe’ en tourt nu rond met ‘Bere Boos’. Als nieuwe maker kreeg zij bij Onder het Buro de kans om zich te ontwikkelen als jeugdtheatermaker. Nu heeft zij ook haar eigen gezelschap Koek & Ui opgericht, waarmee zij haar eerste eigen theatervoorstelling heeft gemaakt: ‘Van Mij!’ Maar hoe doe je dat? Een theatervoorstelling maken? We vroegen het aan Lotte in een klein interview.

Leuk dat je een paar vragen wilt beantwoorden Lotte! We zijn namelijk reuze benieuwd hoe het nu met je gaat nu je een eigen theatergezelschap hebt opgericht. Kun je onze lezers wat meer vertellen over jezelf en Koek & Ui?

Hoi ik ben Lotte! Ik kwam al vroeg in aanraking met theater op een jeugdtheaterschool en hierdoor wist ik: dit ga ik doen! Zo gezegd, zo gedaan. Ik ben gaan studeren aan de theaterschool in Rotterdam en daarna aan de Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Na deze opleidingen ben ik naar Amsterdam verhuisd om daar als actrice aan de slag te gaan bij Theater de Toverknol. Daarnaast speelde ik in de familievoorstelling ‘De bende van de Korenwolf’ en heb ik als stemactrice meegewerkt aan de serie ‘de Sprookjesboom’. Hoe leuk ik het werk als actrice ook vind; ik wilde meer. Ik wilde theater maken. Ik wilde schrijven, regisseren en creëren.

En toen kwam je bij ons!

Precies! In samenwerking met impresariaat Buro Bannink heb ik in 2015 mijn eerst solovoorstelling gemaakt bij het Onder het Buro. In 2016 volgde de tweede Bere Boos die ik nog steeds met veel plezier speel.  Na de solovoorstellingen, waarin ik veel heb geleerd vond ik het tijd voor mijn eigen theatergroep bij Buro Bannink: TG Koek & Ui. Dit stond al heel lang op mijn verlanglijstje. ‘Van mij!’ is de eerste voorstelling van Koek & Ui. Hiernaast heb ik ook nog TG De Lefgozers en TG Proest opgezet voor jongerentheater.

Een drukke boel! Je hebt zo door de jaren heen al aardig wat voorstellingen gemaakt. Kun je ons vertellen hoe dit gaat? Als je een voorstelling gaat maken, waar begin je dan mee?

Als ik een voorstelling maak, ga ik eerst op zoek naar inspiratie. Ik kijk naar wat de belevingswereld is van de doelgroep. Naar wat ze prikkelt en waar ze zich in kunnen herkennen. Vervolgens kies ik een onderwerp uit dat op die belevingswereld aansluit en daar verzin ik een verhaallijn bij. Aan de hand van die verhaallijn schrijf ik een script. Zodra ik tevreden ben met het script begint het repetitieproces.

Maak je de voorstelling helemaal alleen?

Ik maak de voorstelling grotendeels alleen. Het verhaal, het script en de regie doe ik zelf. Ik laat aan het einde van een repetitieproces wel wat mensen naar de voorstelling kijken, zodat zij me feedback en tips kunnen geven. Soms zit je zo diep in een werkproces dat je het grote plaatje even niet meer ziet. Dan is het fijn als er iemand een frisse blik kan werpen op de voorstelling. Het is vrij lastig om in een maakproces zowel te spelen als te regisseren. Soms film ik repetities, zodat ik net even anders naar een scene kan kijken en op nieuwe ideeën kan komen.

Je hebt in je voorstelling ook een aantal liedjes zitten, heb je die ook zelf geschreven?

De teksten en de melodie van de liedjes maak ik zelf. Ik schrijf eerst de teksten en dan bedenk ik daar een melodie op. De melodie bedenk ik vaak als ik onder de douche sta. Als ik de tekst en de melodie klaar heb, vraag ik een muzikant of hij de muziek kan maken die bij de tekst en melodie passen.

Hoe lang duurt het om een voorstelling te maken?

Dat verschilt per keer. Soms duurt het hele proces een jaar, maar vaak is het een paar maanden. Het bedenken van een leuk concept duurt meestal het langst. Dat kan ik niet forceren. Ik moet echt even de tijd nemen om een leuk idee te krijgen voor een voorstelling. Zodra ik een goed concept heb bedacht, kan ik aan de slag en kan het proces vrij snel gaan.

Wat vind je het allerleukst aan zelf een voorstelling maken?

Dat ik met vrijwel niemand rekening hoef te houden en helemaal kan en mag uitgaan van mijn eigen creativiteit. Als ik aan een voorstelling werk, wil ik gewoon lekker aan de slag gaan zonder dat ik elke keus die ik maak hoef te verantwoorden aan een ander. Lekker eigenwijs dus.

Lekker je eigen gang gaan! En met succes!

Samen met Janiek Vreeken speelt Lotte de voorstelling ‘Van Mij!’, een voorstelling met veel humor en fantasie over delen en vriendschap. Meer weten of boeken?

Hier vind je meer informatie over Koek en Ui! En hier vind je meer informatie over Bere Boos van Onder het Buro.