Kidsproof bezocht de première van Stoere Broer

KIDSREPORTERS BIJ STOERE BROER

Op zondagochtend lopen we het Maaspodium in voor de première van de voorstelling Stoere broer (2+), een productie van Onder het Buro. In de gezellige foyer zitten al een aantal families te genieten van een ontbijtje, dat je hier voorafgaand aan de voorstelling kunt bestellen aan de counter. Wij schuiven nog even aan voor een kopje koffie en warme chocolademelk.

Stipt om elf uur gaan de deuren van de zaal open, waarna iedereen een plekje zoekt. Ondertussen is een meisje op het toneel aan het warmdraaien. Al kauwend en kauwgombellen blazend voert ze in een sportieve outfit rek- en strekoefeningen uit. Ze heeft er duidelijk zin in! Als iedereen zit, gaat de voorstelling beginnen.

Eerst wil het meisje, Tess heet ze, haar grote roze kauwgom kwijt. Maar dat is nog niet zo makkelijk! Onder haar schoen? “Neeee,” roepen de kinderen. Onder haar oksel, dan? Weer klinkt er ‘neeeeee’ in de zaal. Het gezicht van Tess vertoont steeds meer paniek, hilarisch!

Tess is namelijk wel een stoere meid, die heel veel durft. Maar soms heeft ze de hulp van haar grote broer nodig. Voor het strikken van een veter, bijvoorbeeld. Haar broer is niet zo stoer. Hij leest liever een boek dan met Tess voor het publiek een dansje te doen. Hij wil dan ook eerst niet tevoorschijn komen en verschuilt zich achter een stapel blokken. Als Tess hem er eindelijk achter vandaan heeft gekregen, verzint hij elke keer weer iets om erachter weg te duiken en zijn boek te lezen, omdat hij niet durft te dansen. Tess moet hem elke keer weer terug halen, wat een grappige achtervolgingsscène oplevert met een lift. Dan blijkt ook Tess ergens bang voor en moet broer Tom haar redden… Na ongeveer een half uur is de voorstelling afgelopen, precies goed voor de jonge kinderen in de zaal.

Stoere broer bevat veel grappige elementen waar de kinderen om lachen en op reageren. Leuk om die interactie te zien! Maar ook de ouders lachen af en toe hard om de taferelen op het podium. De scène met de glazen potjes, waar wel héél rare geluiden uit komen, is verrassend en goed gedaan. Wat de voorstelling ook bijzonder maakt, is dat er nauwelijks in wordt gesproken en bijna alles met mime en mimiek wordt gedaan. Op zo’n manier dat zelfs de kleinste kinderen het begrijpen, herkennen én tot het laatst geboeid blijven! Een leuk verhaal dat heel knap gespeeld wordt. Aanrader! De voorstelling speelt op 17 februari in Theater Rotterdam en op 27 februari in Hofpleintheater.


Binnenkort in het theater

Van dezelfde acteurs van Onder het Buro is de voorstelling NEE! (2+) waarvan we de try out bezoeken in een knus zaaltje van het Hofpleintheater. Tessa en Olivier staan klaar om een héle belangrijke lezing geven. We moeten dus vooral goed luisteren. Maar de lezing loopt niet zoals ze hadden gepland. Sterker nog, het loopt behoorlijk in de soep! Tessa en Olivier komen erachter dat je het soms gewoon NEE moet zeggen als je iets niet leuk vindt of liever iets anders wil doen. En dat levert een grappige voorstelling op met een mooie boodschap! Vanaf september 2019 te zien in diverse theaters.