Even voorstellen… de makers van KUNST!

Interview met Dwayne Toemere

Tessa & Olivier maken bij Onder het Buro een nieuwe voorstelling: KUNST! Dat doen ze natuurlijk niet alleen, dus in aanloop naar de eerste vrije voorstelling op 20 oktober stellen we graag de kunstenaars achter KUNST aan je voor. Vandaag: Dwayne Toemere!

Samen met Yannick Greweldinger nam hij de regie van de voorstelling op zich. Dwayne heeft als maker en speler veel ervaring met bewegingstheater en is sinds kort artistiek leider van de Mimeopleiding. We spraken hem over zijn visie op kunst, zijn eigen favorieten en zijn eerste ervaring met theater.

Hoi Dwayne, wat doe jij naast het regisseren van KUNST? 

Ik was tien jaar lang een combinatie van acteur, theatermaker, docent aan kunstvakopleidingen en trainer voor bedrijfstrainingen. Nu ben ik artistiek leider van de Mime opleiding aan de Academie voor Theater en Dans. Deze opleiding heb ik zelf ook gedaan, naast psychologie (arbeid en organisatie) aan de Universiteit van Amsterdam.

Wat wilde je vroeger worden?

Professor, omdat ik van ontdekken hield.

Wanneer ben je begonnen met theater maken en hoe kwam dat zo?

Toen ik 23 was begon ik voor het eerst met theater. Daarvoor heb ik nooit iets met theater gedaan. Een vriend van mij nam me mee naar een voorstelling van theatergezelschap DOX in Utrecht. Deze voorstelling sprak mij aan omdat ik mezelf herkende in de verhalen die verteld werden op de vloer door leeftijdsgenoten. De voorstelling heette Marathon en ging over het achterste van je tong laten zien en de competitie die we met elkaar aangaan voor succes. De combinatie van moderne dans en tekst op de vloer had ik nog niet eerder gezien. Het was grappig en spannend. Naar aanleiding van deze voorstelling heb ik auditie gedaan bij DOX en zo is het balletje gaan rollen.

Waarom is kunst belangrijk voor kinderen?

Het is belangrijk dat je als kind een onbevangenheid en open blik blijft hebben op de wereld. Ook als je ouder wordt. Als volwassene verlies je dat vermogen al gauw en denk je al snel in termen van goed en fout.

Het prikkelen van de verbeelding en inleving in een ander zijn dingen die door kunst worden gestimuleerd. Openheid voor nieuwe dingen en het omarmen van mysterie, dat is waarom kunst belangrijk is voor kinderen.

Wat zijn jouw eigen favoriete kunstwerken?

‘Een klein leven’ (boek) heeft mij doen inzien wat eenzaamheid en lijden een leven kan tekenen. Hoe hechte vriendschappen kunnen werken en tegelijk ook verstikkend kunnen zijn. Ik heb veel geleerd van dit boek.

En daarnaast verschillende theatervoorstellingen die ik onlangs heb gezien: 8: Metamorphosis van Nicole Beutler, Knock-out van Jakop Ahlbom. Deze voorstellingen waren betoverend om hun virtuositeit in beweging. Ik hou van het fysieke op het toneel. In beide voorstellingen werd het fysieke werk naar een hoger plan getild door de verschillende disciplines die samen kwamen: zang, dans, tekst, muziek.

Dwayne in het kort

Geboren 22 april 1980
Woonplaats Amsterdam
Lievelingseten Surinaams en Thais, en alles wat veganistisch is
Favoriete kleur Groen

Wat staat er op je bucketlist?

Ik heb niks op mijn bucket list staan. Ik doe zoveel mogelijk wat ik graag wil zonder het uit te stellen. Op dit moment heb ik een fantastisch leven.

Welk feitje over jou doet het altijd goed op feestjes?

Mijn guilty pleasure is ‘First Dates’ kijken en het playbacken van liedjes van Whitney Houston.

Alle scènefoto’s van KUNST zijn gemaakt door Moon Saris.