Even voorstellen… de makers van KUNST!

Interview met Man-Yee van Studio Maky

Tessa & Olivier maken bij Onder het Buro een nieuwe voorstelling: KUNST! Dat doen ze natuurlijk niet alleen, dus in aanloop naar de eerste vrije voorstelling op 20 oktober stellen we graag de kunstenaars achter KUNST aan je voor. 

Tijdens KUNST wordt het belangrijke Kunstwerk van De Belangrijke Kunstenaar onthuld. Wij weten stiekem dat het gemaakt is door Studio Maky. Zij maken samen al jaren objecten, installaties en andere werken, die je waarschijnlijk wel al eens bent tegengekomen. Wij stelden Man-Yee Mok, de ene helft van het duo en rechts op de foto, wat vragen om haar beter te leren kennen.

Zeg Man-Yee, wat wilde jij vroeger worden?

Overdag een eigen stripwinkeltje in Japan en striptekenaar/animator in de avond.

Wat ben je intussen geworden?

Ontwerper en kunstenaar van o.a. mega grote en kleine kleurrijke kunstinstallaties.

Welke opleiding heb je gedaan?

Communicatie & Multimedia design op de Willem de Kooning Academie.

Wanneer ben je begonnen met theater maken en hoe kwam dat zo?

We zijn drie jaar geleden gevraagd om iets kleurrijks en speels te maken voor kindervoorstellingen, misschien omdat we al veel kidsprojecten en workshops hebben gedaan. Zoals bij kindermuseum Villa Zebra en door onze waterkunstinstallaties Badkonijn, Zeehond op Zuid en Badkat waarbij kinderen (en senioren) ons mee helpen met ontwerpen en schilderen.

Waarom is kunst belangrijk voor kinderen?

Kunst kan je inspireren en leren over alles wat je belangrijk vindt om jezelf te uiten, creatief zijn en denken, nieuwsgierig zijn en ontdekken wat je echt zelf interessant en leuk vindt. Alles mag en kan in je eigen gekke fantasiewereld!

Wat zijn jouw eigen favoriete kunstwerken?

Animaties en stopmotion films, zoals van Studio Ghibli, Studio 4℃ en Aardman Studio (met bijvoorbeeld klassiekers My Neighbour Totoro, Tekkonkinkreet en Chicken Run), omdat alles kan in die werelden, van een simpele platte 2D tekening tot leven brengen in een animatie of 3D (klei)karakters en je kan laten lachen of inleven in hun fantasievolle avontuur.

Kunstwerken in musea als de abstracte schilderijen van Wassily Kandinsky vind ik ook fascinerend (zoals Dominant Curve), hoe hij muziek omzet in allerlei kleuren en fantasievormen. Er zijn teveel om op te noemen!

Man-Yee in het kort

Geboren 13 maart (vrijdag de 13e!)
Woonplaats Rotterdam
Lievelingseten Noodles met veel knoflook en chocola
Favoriete kleur Geel en turquoise

Wat staat er op je bucketlist?

Rondreizen in een (zelfgebouwde) caravan in Azië en ooit een instrument leren spelen.

Welk feitje over jou doet het altijd goed op feestjes?

We hebben bij Studio Maky te gekke pakken van soyasausfles tot een gameboypak (ze zijn alleen beetje warm)

Foto Studio Maky: Hester Blankestijn