Maker van ‘Nog Lang niet Moe’ en ‘Bere Boos’

Lotte Middendorp

Lotte Middendorp was al vanaf 2015 onderdeel van Onder het Buro. Ze speelde de voorstelling ‘Nog Lang niet Moe’ en tourt nu rond met ‘Bere Boos’. Als nieuwe maker kreeg zij bij Onder het Buro de kans om zich te ontwikkelen als jeugdtheatermaker.

Nu heeft zij haar eigen gezelschap Koek & Ui opgericht, waarmee zij haar eerste  theatervoorstelling heeft gemaakt: ‘Van Mij!’.

Lotte vertel eens wat meer over jezelf?

Hoi! Ik ben Lotte. Ik ben sinds 2009 werkzaam als actrice en theatermaakster.

Hoe ben je met theater begonnen?

Ik heb een groot deel van mijn jeugd doorgebracht op een jeugdtheaterschool waar ik in aanraking kwam met de theaterwereld. Hierdoor wist ik: dit ga ik later doen. Zo gezegd, zo gedaan.

Heb je een theateropleiding gevolgd?

Ik ben gaan studeren aan de theaterschool in Rotterdam en daarna aan de Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Na deze opleidingen ben ik naar Amsterdam verhuisd om daar als actrice aan de slag te gaan bij Theater de Toverknol. Daarnaast speelde ik in de familievoorstelling ‘De bende van de Korenwolf’ en heb ik als stemactrice meegewerkt aan de serie ‘de Sprookjesboom’.

En toen?

​Hoe leuk ik het werk als actrice ook vind; ik wilde meer. Ik wilde theater maken. Ik wilde schrijven, regisseren en creëren. In samenwerking met impresariaat Buro Bannink heb ik in 2015 mijn eerst solovoorstelling gemaakt bij Onder het Buro: Nog Lang niet Moe. In 2016 volgde de tweede: Bere Boos.

Wat heb je geleerd van het maken van je eigen voorstelling?

Ik maak de voorstelling grotendeels alleen. Het verhaal, het script en de regie doe ik zelf. Ik laat aan het einde van een repetitieproces wel wat mensen naar de voorstelling kijken, zodat zij me feedback en tips kunnen geven. Soms zit je zo diep in een werkproces dat je het grote plaatje even niet meer ziet. Dan is het fijn als er iemand een frisse blik kan werpen op de voorstelling. Het is vrij lastig om in een maakproces zowel te spelen als te regisseren. Soms film ik repetities, zodat ik net even anders naar een scene kan kijken en op nieuwe ideeën kan komen. Ik heb geleerd om te stoppen met twijfelen aan mezelf en te vertrouwen op m’n creativiteit.

Een hoop geleerd! Ben je daar mee verder gegaan?

Na de solovoorstellingen vond ik het tijd voor mijn eigen theatergroep bij Buro Bannink: TG Koek & Ui. De voorstelling ‘Van mij!’ was het gevolg. In 2016 heb ik de voorstelling ‘OF DIT’ voor het Amsterdam Fringe Festival geschreven en samen met Sharon van Wageningen de theatergroep De Lefgozers opgezet. Met deze voorstelling wonnen we de publieksprijs en ontstond er een samenwerking met impresariaat Uit de Kunst. In 2018 heb ik samen met Noah Blindenburg de theatergroep TG Proest opgezet. Met onze eerste voorstelling ‘Gewoon, ik’ als debuut.

Je hebt niet stil gezeten! Ben je ook nog andere dingen aan het doen?

Naast actrice en theatermaakster ben ik ook actief als dans- en dramadocente en geef ik dramalessen en workshops aan jeugd en volwassenen.

Heb je nog een paar tips voor nieuwe makers?

Onderschat peuters en kleuters niet. Ze kunnen veel meer dan je misschien denkt!

In het kort
Geboortedatum 05-08-1986
Woonstad Amsterdam
Opleiding Hogeschool voor de kunsten Tilburg &
Mbo theaterschool
Lievelingseten Gebakjes
Favoriete kleur Natuurtinten
Ik speelde vroeger onder het buro Weet ik niet meer
Dit wilde ik vroeger worden Prinses en actrice
Dit ben ik geworden Actrice/ theatermaker en docent
Het leukste van theater is Dat ik mijn creativiteit kwijt kan
Mijn grootste blunder Twee keer achter elkaar vallen op een vol metrostation
Dit staat op mijn bucketlist Een wereldreis maken
Als laatst gegoogeld ‘Rustig strand Noord-Holland’
Mijn guilty pleasure Destiny’s child en dan vooral het nummer’ Say my name’
Wist je dat Het onmogelijk is om te neuriën terwijl je je neus dichtknijpt?
Boekingen Buro Bannink