Maker van ‘De Vreselijk Vieze Voorstelling’, ‘NEE’ en ‘Stoere Broer’

Milan Boele van Hensbroek

Milan maakt brutale voorstellingen met een filosofische onderlaag. Het publiek is deelgenoot van de theaterervaring, meer nog dan toeschouwer. Ze worden gevoelsmatig medeplichtig aan het verhaal en zo leven de thema’s niet alleen in hun hoofd, maar ook in hun lijf. Kinderen worden structureel op het verkeerde been gezet en verward, maar de voorstellingen bieden genoeg plezier en houvast om actief te blijven denken en ontdekken. Het is een zoektocht met acht verschillende kompassen die elkaar continu tegenspreken, en doen luisteren naar het belangrijkste kompas: zijzelf.

Milan, vertel eens wat meer over jezelf!

Ik ben werkzaam als acteur en maker.

Hoe ben je met theater begonnen?

Door het schooltoneelstuk van groep 8, en schooltoneel op de middelbare school. En vroeger maakte ik met mijn zus en mijn nichtje toneelstukjes.

Heb je een theateropleiding gevolgd?

Ja, in Utrecht.

En toen?

Gewerkt bij verschillende theatergroepen zoals Theatergroep Kassys en BonteHond.

Wat heb je geleerd van het maken van je eigen voorstelling?

Ik heb geleerd dat als je ruimte wilt om los te laten, je tijd nodig hebt. Ook heb ik geleerd dat een groepsdynamiek altijd afhankelijk is van verschillende rollen die mensen aannemen. Zo heb je als regisseur de verantwoordelijkheid om een groep te maken van mensen die elkaar inspireren.

Ben je ook nog andere dingen aan het doen?

Ik speel in voorstellingen van BonteHond, ben in het proces van het maken van een film en ik werk als acteur bij Boesjans.

Heb je nog een paar tips voor nieuwe makers?

Ik ben zelf nog een nieuwe maker, dus ik weet niet of je mijn tips zomaar ter harte moet nemen, maar als ik iets zou moeten adviseren: maak voorstellingen niet te logisch, helemaal niet als je jeugdtheater maakt.

Als maker is Milan volledig toegewijd, doordacht en serieus. Voorstellingen maken voor peuters en kleuters vraagt om net zoveel denkwerk en analyse als elke andere doelgroep. Zodat de voorstellingen daarna luchtig, speels en dynamisch zijn, maar met de echte inhoud en met een gelaagdheid die niet misstaan in volwassen theater. Milans liefde voor het vak jeugdtheater sijpelt in de voorstelling door. Zijn leerschool bij René Geerlings als vaste speler bij Bonte Hond is voelbaar. Een prachtige mix van abstractie, absurditeit, toegankelijkheid en heel veel plezier.

Karin Bannink
In het kort
Geboortedatum 03-08-1990
Woonstad Amsterdam
Opleiding HKU Acteursopleiding Utrecht
Lievelingseten Tortellini
Favoriete kleur Groen
Ik speelde vroeger onder het buro Weet ik niet meer
Dit wilde ik vroeger worden Acteur of piloot
Dit ben ik geworden Acteur en regisseur
Het leukste van theater is Dat je andere mensen iets laat geloven wat niet echt is
Mijn grootste blunder Ik maak heel regelmatig heel veel blunders, vooral ongemakkelijke blunders, zoals het geven van 3 kussen ipv een hand of andersom, iemands naam vergeten, op voeten staan en ongemakkelijke stiltes. Veel ongemakkelijke stiltes.
Dit staat op mijn bucketlist Op safari in Kenya
Als laatst gegoogeld Wanneer en waarvoor wordt een puntkomma gebruikt?
Mijn guilty pleasure Tortellini met alleen kaas, verder niets. Oh en muziek van Rick Astley
Wist je dat Nederland 13.655 keer in de wereld past?
Boekingen Buro Bannink
Naam