Maker van ‘Kunst’, ‘Stoere Broer’ en ‘NEE’

Olivier van Klaarbergen

Olivier van Klaarbergen is al jaren onderdeel van Onder het Buro. Samen met Tessa en Milan speelde hij de voorstelling ‘Stoere Broer’ en ‘NEE’. Daarnaast speelt en maakte hij het concept van ‘KUNST’. Als nieuwe maker kreeg hij bij Onder het Buro de kans om zich te ontwikkelen als jeugdtheatermaker.

In hun voorstellingen laten Tessa & Olivier zien hoe bedreven ze zijn in strakke timing, fysieke humor, slapstick en de mime-speelstijl die hen als duo kenmerkt. Het duo heeft een heerlijke chemie op het podium, die ontwapenend, ontroerend en hilarisch is. Ze nemen steevast het hele publiek mee met bijzondere personages, absurde situaties en stof tot nadenken.

Olivier, wat wilde jij vroeger worden?

Vroeger wilde ik musicalacteur, -danser en -zanger worden.

Wat ben je intussen geworden?

Acteur!

Welke opleiding heb je gedaan?

Acteursopleiding Utrecht.

Wanneer ben je begonnen met theater maken en hoe kwam dat zo?

Ik zou mezelf geen theatermaker noemen, dat ambieer ik ook niet. Ik noem mezelf dan liever makend acteur.

Op de acteursopleiding kwam ik erachter dat ik absoluut geen maker wilde zijn toen we in het vierde jaar een solo moesten maken. Hoewel ik uiteindelijk heel trots ben op wat dat geworden is, wist ik meteen dat ik dat niet meer ging doen. De eindverantwoordelijkheid van de voorstelling is iets wat ik niet wil.

Ik wil als acteur in een project staan waar ik mee kan denken met het maakproces, mee kan maken op de vloer en mee kan praten over de keuzes die gemaakt worden. Ik wil alle ideeën die ik heb en ‘goed’ vind kunnen spuien waarna iemand anders kan beslissen of en hoe die dan precies vorm krijgen of in de voorstelling passen.

Waarom is volgens jou kunst belangrijk voor kinderen?

Kunst is belangrijk voor de samenleving. Kunst brengt emotie met zich mee, kunst geeft je een andere blik op de wereld, kunst stelt iets in vraag, kunst biedt troost, kunst brengt mensen bij elkaar. Kunst is plezier in het niet weten, in het bevragen en in het verwonderen. Alleen door te verwonderen, door nieuwe werelden te leren kennen, door iets niet te weten kunnen we ontwikkelen.

Zeker bij kinderen is het belangrijk om vrij te leren nadenken, om waarheden in vraag te stellen omdat die nog niet helemaal vastliggen, wat helaas bij volwassenen vaak al wel zo is. Ik vind dit essentieel voor de wereld en de samenleving, want zolang iedereen vasthoudt aan zijn eigen waarheden luisteren we niet meer naar elkaar en komen we lijnrecht tegenover elkaar te staan. Daar wordt de wereld niet leuker van om in te leven.

Wat is jouw eigen favoriete kunstwerk?

Deze fotoreeks van Rineke Dijkstra, van een soldaat in het leger. Je ziet dat hij steeds meer heeft meegemaakt door de verandering in zijn blik. Dit heeft me zo geraakt dat ik hier een half uur naar heb gekeken.

Ook de jurken van Iris van Herpen vind ik geweldig. Door de stoffen die ze gebruikt en de manier waarop ze bewegen lijkt het alsof ze tot leven komen.

Olivier in het kort

Geboren 14 februari 1992
Woonplaats Amsterdam
Lievelingseten Spaghetti bolognese of lasagne
Favoriete kleur Wisselt van dag tot dag. Momenteel is het blauw.
Wat staat er op je bucketlist? Naar het Met Gala gaan.
Welk trucje van jou doet het altijd goed op feestjes? Ik kan op hakken lopen.

Lees ook het interview met Tessa