Maker van ’40 Rovers’ en ‘Koningin van de Zuideroceaan’

TG Griot

Het is tijd voor andere verhalen! Tijd voor waarachtige en werkelijke verhalen; bekende maar toch vernieuwende verhalen. Het is tijd om de witte kaders van het theater los te laten. Het is tijd om de wereldvertelkunst van de ‘griot’ te gaan vieren. Theatergroep Griot is het nieuwste gezelschap die de samenwerking aangaat met Onder het Buro!

Onder leiding van Barry Emond, eerder bekend van ‘De Koningin van de Zuideroceaan’, maakt TG Griot dit jaar samen met Onder het Buro de voorstelling ’40 Rovers’. Dit spannende verhaal is gebaseerd op het bekende sprookje van Ali Baba en de 40 Rovers. TG Griot brengt het verhaal terug tot de kern: het verhaal over de tot slaaf gemaakte Morgiana. Want het verhaal van Ali Baba dat wij kennen is het westerse verhaal en raakt het oorspronkelijke Perzische sprookje niet; het sprookje dat gaat over een intelligente tot slaaf gemaakte vrouw die alle mannen te slim af is en die zo voor haar vrijheid en autonomie vecht. 

Wij stelden Barry alvast een aantal vragen!

Hoe ben je bij Buro Bannink terecht gekomen?

“In de afgelopen tien jaar heb ik gespeeld in verschillende producties van gezelschappen uit het bestand van Bannink. Via een van deze producties ben ik dan ook bij Buro Bannink terecht gekomen. Nu is het tijd voor de volgende stap. Samen met Onder het Buro werk ik aan mijn naam als nieuwe maker, onafhankelijk en onderscheidend. Daarnaast ontwikkel ik met Onder het Buro de skills om mijn eigen gezelschap te leiden: TG Griot!”

Waarom past jouw gezelschap zo goed bij Buro Bannink?

“De productie is kleinschalig, avontuurlijk, maatschappelijk relevant en past daardoor perfect in de stal van Bannink. Daarnaast denkt het team heel goed mee en gaat Onder het Buro zelfs mijn nieuwe voorstelling produceren. We zijn nu druk bezig met de subsidie aanvragen. De noodzaak om in een voorstelling een narratief te hebben voor zowel kinderen als volwassenen is een kern waar Karin en ik heel sterk op verbinden.”

Wat maakt jouw gezelschap uniek in het jeugdtheaterveld?

“TG Griot speelt 40 Rovers met de verwachtingen vanuit het bekende verhaal, om zo een licht te schijnen op belangrijke maatschappelijke thema’s; hebzucht, autonomie en vrijheid. De voorstelling legt zaadjes neer om met kinderen nog dieper in gesprek te gaan over de wereldgeschiedenis en onderwerpen zoals slavenij, gendergelijkheid en culturele toe-eigening.

De energieke, groteske, spelvorm van het sprookje draagt daarnaast zorg voor een heerlijke eerste theaterervaring voor de hele familie. Humor, artistieke kwaliteit, maatschappelijke relevantie en een gedeelde theaterervaring voor het hele gezin komen samen. Dat is wat TG Griot uniek maakt.”