Maker van ‘Up!sakee’ en de speeltuinen van ‘Mannetjes met Plannetjes’ en ‘NEE’

Inez de Zwart

Inez is al vanaf 2015 onderdeel van Onder het Buro. Ze is vormgever en maakte voor Onder het Buro verschillende speel-installaties. Onder andere ‘Up!sakee’ en de speeltuin van ‘NEE’. Inez werkt veel met gerecyclede materialen en is daarmee nu de wereld aan het veroveren.

Hoe was het om een installatie te maken voor peuters?

Vorig jaar maakte ik de speel-installatie ‘UP!sakeee’ en het decor met speeltuin van ‘Mannetjes met Plannetjes’. Ik vond het vooral een uitdaging om iets vorm te geven dat niet al te ver uitgewerkt is. Je wilt dat de kinderen hun eigen fantasie kunnen loslaten op wat ze zien en dat niets ze belemmert.

Bij het maken van de speeltuinen was het spannend om te zien hoe de kinderen jouw materialen en spellen interpreteren. Ze doen eigenlijk altijd andere dingen dan je zelf verwacht. En je kunt niet een geschreven instructie ophangen bij alle onderdelen, want peuters kunnen niet lezen! De kinderen zijn vrij om alles zelf te voelen, uitproberen en ermee te spelen. Heel belangrijk is het dan dat alles veilig is en niet teveel uitdaagt tot wild spel.

Hoe ben je als maker gegroeid door het maken voor deze doelgroep?

Bij kleine kinderen moet je vooral niet te complexe dingen willen bedenken. Hele eenvoudige opstellingen en materialen zijn vaak de meest succesvolle. Ik vond het best moeilijk om terug te gaan naar die eenvoud, omdat je zin hebt om ‘grapjes te maken’ met je speeltuin. Maar je denkt toch al snel te moeilijk.

Wat heb je in zakelijk oogpunt geleerd van het maken van deze installaties? 

Hufterproof opstellingen maken,  goed nagaan waar je materialen een appèl op doen. Kinderen worden wild van geluiden. Bij UP!sakeee waren er veel onderdelen die uitnodigden tot rammelen en slaan. Dan werd het na een tijdje een grote chaos. Dan is het geen leuke activiteit meer (ook niet voor de locatie) en zijn je spullen snel kapot en blijf je repareren.

Heeft de samenwerking met Onder het Buro bijgedragen aan je ontwikkeling als maker?

​Ik heb een heel bijzondere specialiteit kunnen ontwikkelen, naast het maken van decors en rekwisieten. Dat is echt ontzettend leuk! Leerzaam en soms verschrikkelijk moeilijk. Omdat we samen iets heel nieuws aan het doen zijn. Inmiddels lijkt het erop dat we een beetje weten wat we doen, maar het blijft altijd experimenteren.

Welke ambities heb je voor de toekomst? 

Liefst werk ik zoveel mogelijk met tweedehands materialen. Daar is altijd ruimte voor. UP!sakeee was een speeltuin van (plastic) afval en oude kleding. Het decor en de speeltuin van Mannetjes waren grotendeels gemaakt van oude wollen dekens.

Toch mag er ruimte blijven om te variëren in stijlen, passend bij een voorstelling. Laten we vooral niet te rigide gaan denken. Mijn ambitie is om vooral mee te gaan met de tijd, te zien welke thema’s spelen en welke taal daar bij past.

tessa en olivier schrikken van iemand die heel hard nee roept in de peutervoorstelling