Ondertussen onder het Buro…
Kunst in de maak
Dat we nog altijd de theaters niet in mogen betekent niet dat onze makers stilzitten. Integendeel! Tessa en Olivier zijn de afgelopen tijd druk bezig geweest met de voorbereidingen voor hun nieuwe voorstelling. Na de avontuurlijke peutervoorstellingen Stoere Broer en NEE! richten ze zich op een iets ouder publiek en pakken meteen maar een makkelijk onderwerp: Kunst! Het wordt een gelaagde, metafysische, symbolische, abstracte, licht elitaire voorstelling. Voor kleuters. Bekijk hieronder de pitch:
Ook als je kunst over kunst maakt, moet je eerst aan de bak met schrijven, nadenken, overleggen en nog meer schrijven. Tessa en Olivier dienen voor het eerst hun eigen subsidieaanvraag in om een project van de grond te krijgen, waar ze dat voorheen konden overlaten aan een regisseur of gezelschap. Het schrijven van zo’n aanvraag is een hele kunst op zich, maar met advies van Karin en een andere expert op het gebied van fondsaanvragen moet het goedkomen. Waarom een voorstelling over kunst voor kleuters? Wat is daar precies het nut van? En is dat niet juist waar de voorstelling over gáát?
Bekijk ook hier exclusieve behind the scenes footage bij Buro Bannink op kantoor.
Presentatieweken
Tijdens dit hele proces waren de online presentatieweken van Buro Bannink in volle gang. Gelukkig lukte het om tussen het schrijven door tijd vrij te maken om langs te komen in de studio voor een diepte-interview met Karin.
Olivier: “Tijdens de lockdown keken Tessa en ik elkaar aan en dachten: wat willen we nou eigenlijk? Willen we nog een voorstelling maken? Het antwoord was ja! En tegelijkertijd werden er om ons heen constant gesprekken gevoerd over het nut en de noodzakelijkheid van kunst.”
Tessa: “Wij geloven dat kunst zorgt voor empathie, voor liefde, dat het oprecht een betere wereld kan maken.”
Olivier: “In een wereld waarin alles meetbaar moet zijn, voelt het alsof je meteen een praktisch antwoord moet hebben, met cijfers. Maar het is emotioneel noodzakelijk, voor de ontwikkeling van de mens. Dat kun je niet meten en daar kun je geen cijfertjes op plakken.”
Tessa: “Juist met deze voorstelling kunnen we veel abstract houden en het plezier van de fantasie laten zien, en dat niet alles logisch hoeft te zijn. Kinderen staan daarvoor open, dat hebben we wel gemerkt in onze andere voorstellingen.”
Olivier: “We spelen twee kunstkenners die alles begrijpen en wel even komen vertellen wat de waarheid is. Dat is fantastisch om te spelen als acteur, maar het gaat ook over het idee ‘kunst is moeilijk’. Dat willen we eraf halen. Ook een onervaren kijker kan kunst ervaren en daar iets van vinden. En iedereen ziet iets anders.”
Tessa: “We hopen dat de kinderen met zin om te spelen en meer begrip voor elkaar de zaal uit lopen. Dat de kinderen en hun ouders hierover met elkaar in gesprek gaan.”
Bekijk het hele interview hier terug
De volgende stap
Nu de aanvragen de deur uit zijn, is het wachten op de uitslag. Als alles volgens plan gaat, kan in de zomer het repetitieproces beginnen. Wij houden je natuurlijk op de hoogte van de ontwikkelingen van dit belangrijke, noodzakelijke, wereldverbeterende project. Lees hier meer.